Praktijkverhaal: Emelwerda College start met Office 365-certificeringen

Het Emelwerda College in Emmeloord koos aan het begin van het schooljaar 2019/2020 voor Microsoft Office 365 certificeringstrajecten in Word en PowerPoint. Zo’n 164 eerstejaars leerlingen begonnen met Word en gingen na een half jaar door met PowerPoint. “Voor eerstejaarsleerlingen is zo’n certificeringstraject wel een grote uitdaging. Daarom vind ik het een enorme prestatie van de leerlingen die het gehaald hebben,” vertelt Marjolein Hammer, applicatiebeheerder bij het Emelwerda College. Samen met ‘Slim in de klas’ werkt de school aan het verbeteren van de digitale vaardigheden bij de leerlingen.

Het Emelwerda College is een christelijke school in Emmeloord waar ruim 1.100 leerlingen een breed onderwijsaanbod genieten op mavo-, havo-, atheneum- en gymnasiumniveau. Daarnaast verzorgt de school samen met een andere VO-school in Emmeloord onderwijs op vmbo basis- en kaderniveau voor zo’n 300 leerlingen van het Vakcollege Noordoostpolder. Op atheneum- en gymnasiumniveau kunnen de leerlingen ook kiezen voor het technasium en mavo-leerlingen kunnen kiezen voor Bèta Challenge. Bij beide keuzes krijgen de leerlingen opdrachten van echte opdrachtgevers van buiten de school en moeten ze onderzoek doen, iets ontwikkelen en hun project presenteren. Ook biedt de school een tienercollege, dat leerlingen van groep 7 en 8 van de basisschool en de eerste twee leerjaren van het voortgezet onderwijs verenigt. Leerlingen hebben op het Tienercollege Noordoostpolder meer tijd om te ontdekken wat bij ze past, te kiezen voor een bepaald niveau en te wennen aan de andere manier van leren in het voortgezet onderwijs.

Hoog inzetten vanaf dag 1

Het Emelwerda College startte in september 2019 met het certificeringstraject in Word. De school werkte in die tijd al met blended learning. Bovendien schaften de leerlingen zelf bij de start in het eerste jaar een laptop aan via een bedrijf dat de school hiervoor in de arm had genomen. Op dit apparaat stonden de Microsoft-programma’s geïnstalleerd, maar vaak wisten de leerlingen daar niet goed raad mee. “Wij vonden en vinden het belangrijk dat leerlingen om kunnen gaan met de ontwikkelingen in digitalisering. En daar hoort ook het gebruik van programma’s als Word en PowerPoint bij. Omdat deze beide programma’s zo veel gebruikt worden in het onderwijs, hebben we direct hoog ingezet met de Microsoft certificering in het eerste leerjaar. Wij vonden dat de beste manier.”

In de eerste helft van het schooljaar begonnen de eersteklassers daarom met lessen in Word en in de tweede helft met lessen PowerPoint. Die kregen ze tijdens het mentoruur, dat zo werd ingepland dat Ilonka van der Knaap van Slim in de klas de lessen kon geven. Elke week was zij een hele dag op de school en gaf de lessen van 8.30 tot 16.15 uur. “Een zware dag”, erkent Hammer, die deze dag zelf een keer overnam. Tijdens de eerste lockdown besloot het Emelwerda College tijdelijk te stoppen met de PowerPoint-lessen. De les werd immers tijdens het mentoruur gegeven en dat had voorrang. Tijdens de tweede lockdown gingen de PowerPoint- en Word-lessen wel online door. Dat was voor leerlingen en docenten nog even wennen. Juist bij de lessen PowerPoint was het voor de kinderen nog moeilijk om er online hun aandacht bij te houden. Waar het Emelwerda koos voor lessen door een gecertificeerd trainer, kan een andere mogelijkheid zijn om eerst een aantal leerkrachten een certificaat te laten behalen, waarna zij de lessen geven aan de leerlingen.

“Wij vonden en vinden het belangrijk dat leerlingen om kunnen gaan met de ontwikkelingen in digitalisering.”

Examen op niveau

Toch deden er uiteindelijk 164 leerlingen examen, waarvan uiteindelijk 27 zich wisten te certificeren. “Voor deze leeftijdsgroep vind ik dat echt geweldig”, vertelt Hammer. “Hoe je het ook wendt of keert, het is gewoon een moeilijk examen. Het taalgebruik dat wordt gehanteerd kan lastig zijn op die leeftijd. Het is immers hetzelfde officiële certificaat dat ook volwassenen behalen; er is geen ‘junior certificaat’ met aangepast taalgebruik. Bovendien hebben ook de leerlingen die het certificaat niet hebben behaald toch enorm veel geleerd over Word en PowerPoint. Het is echter wel een certificaat voor de rest van je leven, het is mooi en belangrijk. Iets wat je graag aan je oma en opa laat zien.”

Waarom certificeren op school?

Daarnaast zijn er nog wel meer redenen om het certificaat al in het voortgezet onderwijs te halen. De kosten van het behalen van een certificaat zijn veel lager, dan wanneer je in het werkzame leven bent beland. Dan volg je in de regel een prijzige training en is ook het examenvoucher veel duurder. Een internationaal erkend certificaat als dit staat bovendien enorm goed op je cv. Als jij kunt aangeven dat je op je dertiende een officieel Word-certificaat hebt behaald, dan zegt dat ook iets over je doorzettingsvermogen en ambities. Bovendien heeft het meerwaarde voor leerlingen die een vervolgopleiding kiezen. Sommige vervolgopleidingen gaan er vanuit dat leerlingen de kennis die je opdoet voor zo’n certificaat al hebben. Leerlingen moeten daar bijvoorbeeld werkstukken maken en moeten weten hoe ze voetnoten kunnen toevoegen of automatisch een inhoudsopgave kunnen genereren.

De leerlingen die het haalden mogen enorm trots zijn. Het is namelijk een officieel examen van Microsoft en het taalgebruik is soms lastig. 

Toch is het toekomstperspectief van een certificaat op je cv niet direct iets om de eerstejaars mee te verleiden om enthousiast met het traject te starten. “Velen vinden het ook wel spannend. We proberen de weg naar het examen daarom ook zo relaxed mogelijk te maken. En geven aan dat het geen ramp is als je het niet haalt. Ik vond het al geweldig dat er 27 kinderen waren die het wel haalden. Dat is misschien geen hoog percentage op 164 leerlingen, maar ze moesten ook echt 700 van de 1.000 punten halen. Met een 5,5 – wat in Nederland geldt als een voldoende – kwam je er dus niet.” De leerlingen die vorig jaar qua cijfer heel dicht tegen het certificaat aan zaten (en bijvoorbeeld 690 van de 700 punten behaalden) krijgen de gelegenheid om herexamen te doen.

“Persoonlijk vind ik 12/13 jaar ook wel jong om het traject te doen,” erkent Hammer, “vanwege het lastige taalgebruik. Ook de opbouw van de vragen kan verwarrend zijn. De leerlingen die het haalden mogen enorm trots zijn. Het is een officieel examen van Microsoft, dus je kunt er niet te veel vanaf wijken. Naar mijn mening zou het een idee zijn om in leerjaar drie of vier te beginnen met een certificeringstraject.” Waarom koos de opleiding niet voor de Excel-certificering? Hammer geeft aan dat daar minder behoefte aan was. “Voor leerlingen in het eerste jaar is dat nog te moeilijk. Bovendien worden Word en PowerPoint bij ons op school meer gebruikt. Maar wellicht is het een optie om bijvoorbeeld Excel-certificeringen van het derde schooljaar aan te bieden.”

Na het eerste schooljaar besloot het Emelwerda om ook in het schooljaar 2020/2021 door te gaan met de Word- en PowerPoint-certificeringen. Tot de kerstperiode in 2020 gaf Ilonka deels les op school en deels online.

Wat vinden de leerlingen? 

Hoe vonden de leerlingen het certificeringstraject eigenlijk zelf? Daar heeft Hammer een eerlijk antwoord op: “Sommigen vonden er niets aan. Die dachten ‘waarom zou ik’? Maar goed, je hebt altijd leerlingen die er totaal geen zin in hebben. Er waren ook leerlingen die enorm gedreven waren om het certificaat te halen. Dat zijn eigenlijk de twee uitersten. De middenmoot van de leerlingen doet het gewoon, omdat het moet.”

Een gouden tip van Hammer is om de lessen in Word en PowerPoint goed te ‘verkopen’ aan het begin van het jaar. “Geef leerlingen aan waarom het enorm leuk is om te doen. Ik heb de lessen van Ilonka gezien en die zijn echt heel erg leuk! Er zitten hele coole dingen bij, zoals een game die je zelf kunt maken in PowerPoint. Daar zou ik zelf nooit aan gedacht hebben. Gebruik dat om de leerlingen te enthousiasmeren, en niet zozeer dat je dit moet leren omdat het zo belangrijk is voor je toekomst. Ook al is dat wel zo en zullen de ouders dat beamen; voor die leeftijd is dat nog geen steekhoudend argument.”

Een tip is ook om direct bij de start van de lessen al de juiste terminologie te gebruiken. “Maak de terminologie niet eenvoudiger voor de leerlingen. Anders komen ze op het examen en dan zijn de formuleringen plotseling heel anders dan ze gewend waren. Combineer dus het leuk maken van de lessen wel met de juiste terminologie!”

Het is  een certificaat voor de rest van je leven, het is mooi en belangrijk. Iets wat je graag aan je oma en opa laat zien.”

Wil je meer weten over de mogelijkheden van certificeren in Office 365 voor jouw school? Download dan hier de whitepaper met meer informatie of neem contact op met Tom Vogels, Productmanager Trainen & Certificeren bij Slim in de klas. Dit kan door een e-mail te sturen naar info@slimindeklas.nl of door te bellen naar 020- 420 13 96.