Adobe Certified Associate (ACA)

ACA staat voor Adobe Certified Associate. Dit is een door de industrie erkend certificaat dat je bekwaamheid aantoont in Adobe-gereedschappen voor digitale communicatie. Wil je dat jouw leerlingen succes hebben op de arbeidsmarkt? Dan is het Adobe Certified Associate programma iets voor jou. Door een Certified Associate te worden onderscheiden leerlingen zich van andere professionals, verhogen ze hun zelfvertrouwen en breiden ze hun carrièrekansen uit.

Welke Adobe Certified Associate examens zijn er beschikbaar?

 • Visual Communication Using Adobe Photoshop
 • Interactive Media Using Adobe Flash Professional
 • Graphic Design & Illustration Using Adobe Illustrator
 • Web Authoring Using Adobe Dreamweaver
 • Video Communication Using Adobe Premiere
 • Print & Digital Media Publication Using Adobe InDesign.

Het combineren van drie van bovenstaande examens geeft recht op een titel die op het CV kan worden toegevoegd

 • Graphic Design & Illustration using Adobe Illustrator,
 • Print & Digital Media Publication using Adobe InDesign en
 • Visual Communication using Adobe Photoshop
  • Geeft recht op de titel Adobe Certified Associate Visual Design Specialist

 

 • Interactive Media using Adobe Flash Professional,
 • Web Authoring using Adobe Dreamweaver en
 • Visual Communication using Adobe Photoshop
  • Geeft recht op de titel Adobe Certified Associate Web Design Specialist.

Lesmateriaal

Om het Adobe Certified Associate certificaat te kunnen halen moet je je goed voorbereiden op het examen. Je moet veel oefenen met de Adobe-programma’s en een aantal fundamentele vaardigheden leren die betrekking hebben op de door jou gekozen branche. We raden je aan om ongeveer 100 uur te spenderen aan je voorbereiding, voordat je het examen gaat afleggen. Hieronder vind je een overzicht van het beschikbare lesmateriaal:

 • Adobe Education Exchange
 • Studiegidsen
 • Proefexamens via GMetrix
 • Pearson- Peachpit ACA boeken

Adobe Education Exchange

De Adobe Education Exchange is een platform waar je onder andere lesmateriaal voor ACA kunt vinden. Je kunt op dit platform een account aanmaken. Bereid leerlingen in het voortgezet onderwijs en mbo voor op een succesvolle creatieve carrière met deze Adobe Certified Associate hulpmiddelen. Ontdek de vier Adobe leerplannen of maak je eigen curriculum met de modulaire activiteiten:

Studiegidsen

In de studiegidsen vind je doelstellingen voor het examen, oefenmateriaal met afbeeldingen en praktijkexamens. Hieronder vind je de studiegidsen per programma:

Proefexamens via Gmetrix

GMetrix Skills Management System biedt proefexamens aan waarmee je kunt testen of leerlingen klaar zijn voor hun ACA-examen. Bij de proefexamens van GMetrix worden alle doelstellingen van het officiële examen behandeld. Om leerlingen een ‘real-world’-ervaring te bieden, doen zij het proefexamen in een performance based simulatie. Zo kunnen ze zich goed voorbereiden op het echte examen.

Pearson- Peachpit ACA boeken

De auteurs van deze boeken hebben jarenlang ervaring met het opleiden van leerlingen in ACA. Deze boeken omvatten alle doelstellingen van de nieuwste ACA-examens. Je kunt ze zowel digitaal als in hardcopy bestellen. Als je een boek aanschaft kun je ook gebruik maken van video-instructie met ondersteunende tekst. Met deze boeken bereiden leerlingen docenten zich goed voor op het ACA-examen. Heb je interesse? Neem dan contact op met onze Productmanager Leren & Certificeren Anja Lakeman, via anja.lakeman@slimindeklas.nl, of telefonisch, via (020) 420 13 96.

Hoe kunnen je een ACA-examen doen?

De ACA-examens worden geleverd door het bedrijf Certiport. In samenwerking met Adobe heeft Certiport de examens voor ACA opgesteld. Via Slimindeklas.nl kun je een losse examenvoucher aanschaffen, die in te wisselen is voor één ACA-examen. Daarnaast kun je kiezen voor een Classroom Global-licentie. Hiermee kun je onbeperkt ACA-examens afnemen op je school. Tevens heb je met deze licentie toegang tot de Gmetrix Proefexamens. Je mag de licentie gebruiken in een lokaal met maximaal dertig computers. Per lokaal moet je een licentie aanschaffen.

Certiport testcenter

Om examens af te kunnen nemen moet je op de instelling een Certiport testcenter inrichten. Dit zijn computers, waarop de examensoftware van Certiport geïnstalleerd staat. Heb je hulp nodig bij de inrichting van een testcenter? Neem contact op met onze Productmanager Leren & Certificeren Anja Lakeman, via anja.lakeman@slimindeklas.nl, of telefonisch, via (020) 420 13 96.

Referentiecase

Certificeren wordt steeds belangrijker. Op het Grafisch Lyceum Rotterdam willen leerlingen en docenten graag zo’n Adobe-certificaat halen. Een certificaat is dé manier om eruit te springen. Lees de referentiecase van het GLR waarin Hilde Maassen, docent Fotografie, Certified Instructor en Education Leader Adobe samen met Sanne Plaisier, medewerker Scholing & Innovatie vertellen hoe het GLR omgaat met certificeren. » Bekijk de referentiecase