Adobe Certified Professional

Informatie   Lesmateriaal   Oefenexamens   Examen doen    Train the Teacher   NK/WK Adobe   FAQ   Shop

ACP staat voor Adobe Certified Professional. Dit is een door de industrie erkend certificaat dat je bekwaamheid aantoont in Adobe-gereedschappen voor digitale communicatie. Wil je dat jouw leerlingen succes hebben op de arbeidsmarkt? Dan is het Adobe Certified Professional programma iets voor jou. Door een Certified Professional te worden onderscheiden leerlingen zich van andere professionals, verhogen ze hun zelfvertrouwen en breiden ze hun carrièrekansen uit.

Welke Adobe Certified Professional examens zijn er beschikbaar?

 • Photoshop
 • Illustrator
 • After Effects
 • Premiere Pro
 • InDesign
 • Dreamweaver
 • Animate

Wil je weten waarom scholen kiezen voor het Adobe Certified Professional programma voor leerlingen? Bekijk dan deze video uit de praktijk van het SintLucas, de vakschool voor creatief talent in Eindhoven.

Lesmaterialen

Om het Adobe Certified Professional certificaat te kunnen halen moet je je goed voorbereiden op het examen. Je moet veel oefenen met de Adobe-programma’s en een aantal fundamentele vaardigheden leren die betrekking hebben op de door jou gekozen branche. We raden je aan om ongeveer 100 uur te spenderen aan je voorbereiding, voordat je het examen gaat afleggen. Hieronder vind je een overzicht van het beschikbare lesmateriaal:

 • Adobe Education Exchange
 • Studiegidsen
 • Proefexamens via GMetrix
 • Pearson- Peachpit ACP boeken

Adobe Education Exchange

De Adobe Education Exchange is een platform waar je onder andere lesmateriaal voor ACP kunt vinden. Je kunt op dit platform een account aanmaken. Bereid leerlingen in het voortgezet onderwijs en mbo voor op een succesvolle creatieve carrière met deze Adobe Certified Professional hulpmiddelen. Ontdek de vier Adobe leerplannen of maak je eigen curriculum met de modulaire activiteiten:

Wat daarnaast heel handig is, is Toolbox: ontworpen door docent Ruud Hendrikx van het SintLucas in Eindhoven. Het is een tool voor docenten en studenten die alles willen leren over Photoshop, InDesign en Illustrator. De leeromgeving is bedoeld voor iedereen die de verschillende Adobe-programma’s onder de knie wil krijgen. Lees hier meer over Toolbox.

Ten slotte is Adobe Spark is een gratis Adobe platvorm waar docenten en leerlingen materiaal delen. Het wordt gebruikt als een soort portfolio-site waar lessen en foto- en videomateriaal worden gedeeld. Het leuke is dat je er ook een klas voor kunt aanmaken en teams kunt aanmaken. Vele Adobe docenten in Nederland gebruiken dit al. Dit is bijvoorbeeld een pagina waarop lesmateriaal voor After Effects wordt gedeeld door het Grafisch Lyceum Rotterdam.

Studiegidsen

In de studiegidsen vind je doelstellingen voor het examen, oefenmateriaal met afbeeldingen en praktijkexamens. Hieronder vind je de studiegidsen per programma:

Proefexamens via Gmetrix

GMetrix Skills Management System biedt proefexamens aan waarmee je kunt testen of leerlingen klaar zijn voor hun ACP-examen. Bij de proefexamens van GMetrix worden alle doelstellingen van het officiële examen behandeld. Om leerlingen een ‘real-world’-ervaring te bieden, doen zij het proefexamen in een performance based simulatie. Zo kunnen ze zich goed voorbereiden op het echte examen.

Hoe kunnen je een ACP-examen doen?

De ACP-examens worden geleverd door het bedrijf Certiport. In samenwerking met Adobe heeft Certiport de examens voor ACP opgesteld. Via Slimindeklas.nl kun je een losse examenvoucher aanschaffen, die in te wisselen is voor één ACA-examen. Daarnaast kun je kiezen voor een bundel met onbeperkt ACP-examens en GMetrix proefexamen af te nemen op je school. Je mag de licentie gebruiken in een lokaal met maximaal dertig computers. Per lokaal moet je een licentie aanschaffen.

Certiport testcenter

Om examens af te kunnen nemen moet je op de instelling een Certiport testcenter inrichten. Dit zijn computers, waarop de examensoftware van Certiport geïnstalleerd staat.

Meer informatie?

Ons Leren & Certificeren team, beantwoordt graag al je vragen. Je kunt ze bereiken via lcsupport@slbdiensten.nl of telefonisch, via (020) 420 13 96.

Referentiecase

Certificeren wordt steeds belangrijker. Op het Grafisch Lyceum Rotterdam willen leerlingen en docenten graag zo’n Adobe-certificaat halen. Een certificaat is dé manier om eruit te springen. Lees de referentiecase van het GLR waarin Hilde Maassen, docent Fotografie, Certified Instructor en Education Leader Adobe samen met Sanne Plaisier, medewerker Scholing & Innovatie vertellen hoe het GLR omgaat met certificeren. » Bekijk de referentiecase